DREPTUL LA DESPĂGUBIRI ÎN CAZUL PRIVĂRII NELEGALE DE LIBERTATE

Ați fost nelegal reținut, arestat preventiv sau la domiciliu?

Preambul

Ai fost reținut de organele de urmărire penală mai mult de 24 de ore sau fără să ți se aducă la cunoștință infracțiunea de care ești suspectat sau motivele reținerii? Ai fost arestat preventiv sau la domiciliu și după ce persoana vătămată și-a retras plângerea prealabilă sau te-ai împăcat cu ea?

Acestea sunt doar câteva din ipotezele care ar putea duce la concluzia că respectiva măsură privativă de libertate (reținere sau arest preventiv sau arest la domiciliu) este nelegală.

Nu sta pasiv în fața acestor abuzuri ale organelor judiciare și ia acțiune prin contestarea acestora și solicitarea de despăgubiri pentru daunele materiale și morale suferite.

Proces penal

Cine poate solicita despăgubiri?

Oricine care a "beneficiat" de o măsură privativă de libertate nelegală. Măsurile privative de libertate sunt: reținerea, arestul preventiv sau arestul la domiciliu.

Când îți poți da seama că este nelegală?

Cazurile de nelegalitate ale măsurilor privative de libertate sunt atât de multe, încât acest ghid ar necesita zeci de pagini doar pentru a le menționa.

Recomandăm să vă consultați cu avocatul dumneavoastră, care este cel mai în măsură să identifice normele legale încălcate. Vă putem ajuta și noi dacă ne puneți o întrebare completând formularul sau contactându-ne prin orice altă metodă de mai jos.

Totuși, vom exemplifica cele mai dese cazuri întâlnite în practică, atunci când măsura privativă de libertate poate fi considerată nelegală:

  • ai fost reținut mai mult de 24 de ore;
  • ai fost ținut în arest la domiciliu sau preventiv mai mult decât perioada pentru care a fost dispusă sau prelungită măsura;
  • lipsa avocatului ales sau din oficiu atunci când măsura este dispusă sau prelungită;
  • lipsa aducerii la cunoștința ta a infracțiunii de care ești acuzat în momentul dispunerii măsurii privative de libertate;
  • lipsa procurorului în momentul dispunerii sau prelungirii arestului la domiciliu sau arestului preventiv;
  • continui să fii ținut în arest la domiciliu sau arest preventiv, deși a fost retrasă plângerea prealabilă sau te-ai împăcat cu persoana vătămată;
  • continui să fii ținut în arest la domiciliu sau arest preventiv, deși a intervenit prescripția;
  • ai fost reținut, arestat la domiciliu sau arestat preventiv, deși lipsește plângerea prealabilă, atunci când este necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale;
  • ai fost reținut, arestat la domiciliu sau arestat preventiv, deși există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege (de exemplu dacă ești suspectat de dare de mită, nu ești pedepsit dacă denunți fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta); etc.

Ce trebuie să fac?

În primul rând să constați norma legală încălcată, ideal ar fi prin avocatul tău ales sau din oficiu. O serie de astfel de cazuri poți vedea mai sus.

După trebuie să ataci măsura privativă de libertate, fie în fața procurorului, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată, în funcție de cum prevede legea cu privire la calea de atac în cazul tău.

În această cale de atac trebuie să specifici neapărat care este norma legală încălcată și să soliciți să precizeze dacă întreaga perioadă a măsurii privative de libertate este nelegală și dacă nu, care este perioada în care măsura privativă de libertate a devenit nelegală.

În cazul în care calea de atac este admisă, formulezi în termen de 6 luni o cerere de chemare în judecată împotriva statului, prin Ministerul Finanțelor, conform celor ce urmează.

În această cerere de chemare în judecată treci tot ce îți cere articolul 194 din Codul de procedură civilă (dacă nu îl ai, îl poți găsi într-o librărie, costă cam 20 de lei sau dacă nu ai timp, poți căuta pe google, însă îți asumi riscurile aferente). În principiu, trebuie să treci datele tale de identificare, ale statului, prin Ministerul Finanțelor, cuantumul daunelor materiale și morale pentru repararea prejudiciului suferit prin măsura privativă de libertate nelegală, atașezi copia ordonanței / încheierii definitive / hotărârii definitive în care a fost admisă calea ta de atac. Această copie o conformezi cu originalul, adică vei scrie de mână pe fiecare pagină "Conform cu originalul" și semnezi.

Întocmești cererea de mai sus, plus anexa în tot atâtea exemplare câte părți vor fi în proces, plus unul pentru instanță (adică, în principiu, 3, și anume tu, statul, prin Ministerul Finanțelor, și instanța).

Depui toate exemplarele de mai sus la registratura secției civile a tribunalului în circumscripția căruia se află domiciliul tău. Nu este nevoie să te duci fizic la registratură, poți trimite și prin poștă, cu notă de inventar și confirmare de primire.

Judecata

Aștepți să primești citația prin poștă, prin care instanța îți solicită să te prezinți la termenul de judecată.

Te prezinți la instanță, la ora, data și camera precizate în citație și te judeci în acea zi sau există posibilitatea să existe mai multe termene în zile distincte, pe parcursul cărora se va desfășura judecata.

După ce instanța rămâne în pronunțare, aștepți să primești prin poștă hotărârea judecătorului și dacă rezultatul ei nu te mulțumește, formulezi o cerere de apel în termen de 30 zile de la data când ai primit hotărârea, la același tribunal, după care vei primi iar o citație, de data aceasta din partea curții de apel, unde se va desfășura judecata apelului.

Cele de mai sus sunt valabile și pentru judecata apelului. Condițiile de formă ale cererii de apel se regăsesc în articolul 470 din Codul de procedură civilă.

Iarăși, dacă decizia din apel nu te mulțumește, formulezi o cerere de recurs în termen de 30 zile de la data când ai primit decizia, la aceeași curte de apel. Condițiile de formă ale cererii de recurs se regăsesc în articolul 486 din Codul de procedură civilă.

Bineînțeles, descrierea de mai sus nu poate fi completă pentru un proces civil ce poate dura si 5 ani de zile, ci prezintă în linii foarte mari cursul cauzei civile.

Cât costă?

Nu costă, acest proces civil este scutit de taxă judiciară de timbru.

Final

Și cam aceasta este, în mare, procedura și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru obținerea despăgubirilor în cazul situației în care ai fost, în mod nelegal, reținut / arestat la domiciliu / arestat preventiv în cadrul unui proces penal. Dacă aveți orice întrebări nu ezitați să ne contactați prin una din metodele de mai jos și vă vom răspunde cu drag.

Mult succes în obținerea despăgubirilor!

CONTACT US

Form

PHONE, ADDRESS AND E-MAIL

Other forms of contact

Phone: +40 729 088 889

E-mail: office@counselors.legal

Address: 9 I.C. Visarion Street, building A, 3rd floor, Sector 1, Bucharest, Romania